Blogul Kidsopia

Cum poate fi depășit abuzul emoțional asupra copiilor

Creșterea unui copil este considerată una dintre cele mai dificile responsabilități ale adultului. Uneori, când se văd depășiți de situație, părinții își pot pierde controlul în fața copilului, fără să-și dea seama că acest comportament poate dăuna micuțului și îl poate afecta în timp. Problema apare în momentul în care astfel de manifestări ale părinților nu sunt singulare, ci sunt un obicei în relația cu copilul.

Cum determini copilul să mănânce fără să protesteze

Când vine vorba despre mâncare, unii dintre micuți au, de cele mai multe ori, tendința de a strâmba din nas și de a refuza să mănânce. Apare o situație care le dă bătăi de cap părinților, dar care poate fi depășită printr-o strategie potrivită.

Sunt animalele de casă recomandate copiilor?

Copiii iubesc animalele și le place să le aibă ca partener de joacă. Acestea au efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor. Îi învață să fie responsabili, să-și dezvolte abilitățile sociale și de comunicare și le arată ce înseamnă iubirea necondiționată. Mulți părinți își fac griji în ceea ce privește aducerea acasă a unui partener de joacă necuvântător pentru cei mici. Specialiștii spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm pentru sănătatea micuților în ceea ce privește contactul cu animalele de companie, dacă respectăm câteva reguli.

Cum să-și ferești copilul de teama de a reîncepe școala

Revenirea la ritmul școlii diferă la fiecare copil în parte, iar noi, adulții, îi putem ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste aceasta etapă.
Dacă la grădiniță sau la școală, educatorii sau învățătorii pot alege să facă trecerea de la vacanță mai ușoară pentru micuți prin activități și exerciții accesibile, care să încurajeze interesul celor mici pentru procesul de învățare, părinții pot vorbi cu micuții despre avantajele educației, despre faptul că școala îi poate învăța lucruri noi și extraordinare despre lumea înconjurătoare.

Un brad neobișnuit pentru acest Crăciun

Bradul de Crăciun este simbolul sărbătorilor de iarnă. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice. În tradiţia românească, obiceiul împodobirii pomilor există încă de pe vremea strămoşilor daci. Cele mai importante evenimente din viața unei persoane erau marcate şi de împodobirea unui brad. În România, primul brad de Crăciun ar fi fost împodobit de bona de origine germană a copiilor unui boier din Bucureşti. Acest obicei le-ar fi plăcut atât de mult musafiriilor, încât din anul următor şi în casele lor a fost împodobit un brad de Crăciun. Asta se întâmpla pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

Ce luăm cu noi în vacanță?

Când pleci în vacanță cu cel mic, e important să ai unele planuri făcute din timp: ce pui în bagaj astfel încât să fiți pregătiți pentru orice, unde și ce mâncați și pe unde vă veți plimba. Cel mai important este să vă distrați împreună, să îi oferi atenția și dragostea ta; de aceea am pregătit aici câteva dintre lucrurile necesare pentru un concediu reușit.

Experimente științifice pentru vacanță

Cum le explicăm celor mici cum apare ploaia, cum se formează norii, cum se hrănesc plantele, cum arată erupția unui vulcan, despre calitățile materialelor și substanțelor fără să intrăm în detalii științifice despre fizică, chimie sau biologie? Cu câteva experimente științifice, ușor de explicat și înțeles, realizabile cu materiale care se află deja în apropierea casei, în baie sau în bucătărie.

Ordonarea cu animalele preferate

Ordonarea pare puțin dificilă la început. De aceea îți propunem o aplicație amuzantă, care îl ajută pe copilul tău să învețe și să exerseze ordonarea cu ajutorul personajelor sale favorite, într-un mod distractiv și interactiv.

Copii, spuneți DO RE MI!

Muzica este nelipsită în viața unui copil. Fie că ascultă melodiile preferate, că îi place să cânte sau să fredoneze, muzica are beneficii nenumărate asupra unui copil: îi îmbunătățește inteligența emoțională, îl apropie de oamenii din jur și prin ea descoperă lumea.

Cum înțelegem desenele copiilor

Desenatul, coloratul și pictatul sunt activități pe care copiii le fac tot timpul. Copiii se distrează. Părinții și adulții din jurul lor descoperă personalitatea celor mici, interpretând desene și personaje.