Da’DeCe să mergem la muzeu?

oct. 24, 2017

Muzeele sunt prea des asemănate cu locuri sobre, unde vizitarea trebuie să se realizeze în cea mai adâncă și plictisitoare liniște. Cum ar fi dacă vizitarea unui muzeu ar fi amuzantă, educativă și interactivă, cu copii și adulți care să participe creativ?

Expozițiile încurajează și sprijină creativitatea. Ele reprezintă mijloace practice de a încerca și exersa noțiuni cunoscute,  prezentate în moduri inedite. Așa cum artiștii participanți la expoziție au inventat și experimentat pentru a realiza exponatele, așa și vizitatorii unui muzeu sunt încurajați să creeze.

 

O astfel de practică muzeală este dorită de Asociaţia Da’DeCe și Muzeul Național al Literaturii Românii. Copiii cu vârstele cuprinse între 4 și 12 ani sunt așteptați la sediul MLNR pentru a învăța prin joc despre literatură și comunicare. Cu părinții în weekend sau împreună cu colegii de grădiniță sau școală în timpul săptămânii, cei mici participă la ateliere unde literatura este descoperită interactiv. Prin căutări de  cuvinte, așezarea rimelor, teatru și teme importante în literatură, ca scriitori-autori-oameni, expozițiile muzeului devin accesibile pentru copii.  

Cei mai mititei, de la 4 la 6 ani, sunt așteptați pe 11, 25 noiembrie și 10 decembrie. Curioșii cu vârstele între 6 și 8 ani au propriul program în zilele de 12, 26 noiembrie și 9 decembrie. Isteții cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani pot veni pe 29 octombrie și 4, 19 noiembrie, iar cei mai mărișori, copiii de la 10 la 12 ani sunt bineveniți în zilele de 28 octombrie și 5, 18 noiembrie.

Copiii sunt împărțiți astfel pentru că informația este diferită, în funcție de interesele, curiozitățile și pasiunile pe care copiii le au la o anumită vârstă. Astfel, cei mici învăță într-un mod comod și se bucură de experiența unui muzeu interactiv împreună cu copii de aceeași vârstă.

 

Pentru cei care își doresc să meargă cu grupa de grădiniță sau școală, sunt așteptați cu nerăbdare la ateliere, de marți până vineri. Pentru cei care vin împreună cu clasa, cunoștințele se apropie de programa școlară și vine în ajutorul acesteia, pentru a îmbogăți ora de română sau de comunicare. Astfel, copiii fac o oră de școală altfel decât în bancă, ci în sălile muzeului, la ateliere și prin joc.

Taxa de participare pentru astfel de ateliere și evenimente este chiar biletul de acces în muzeu: 2 lei pentru copii și 5 lei pentru adulți. Atât pentru atelierele cu părinții, din weekend, cât și pentru cele cu clasa, programările se fac la adresa programari@asociatiadadece.roMai multe detalii despre programul de vizită găsești la adresa Muzeului Național al Literaturii Române, muzeul partener care își dorește prin astfel de programe interactive să îi apropie pe copii de educație alternativă și să-i încurajeze să viziteze muzeele.

 

Dacă nu ajungi la muzeu în zilele cu programări, pentru învățarea literelor poți încerca un miniatelier chiar la tine acasă. Ai nevoie doar de telefon sau tabletă și de aplicația Trenul Alfabet. Găsești aici un abecedar interactiv, unde literele sunt introduse într-o lume a arheologilor și a vagoanelor cu roboți. Deoarece este o aplicație care aparține lumii digitale, copilul deprinde două aptitudini: învață cum să scrie literele exersându-le din nou și nou, dar le și înțelege scopul și denumirea. Literele sunt integrate în povestea roboților, refăcute ca un puzzle sau asociate cu ființe și obiecte cunoscute.

Povestea îl aduce pe cel mic în vagonul arheologului Ordovicius Priscoan, care descoperă fragmente de litere pe artifacte antice. La atelierul de reparații, obiectele istorice sunt restaurate și literele descoperite; le poate căuta și recunoaște apoi în biblioteca de papirusuri.

Un vagon și mai interesant este cel al roboților: Steambot, Dieselbot și Electrobot sunt frații creatori de reclame luminoase care îi vor învăța scrierea. Vor trasa literele după model și apoi liber, vor afla despre procese tehnologice ca tăierea, șlefuirea și punerea de neoane.

Jucați-vă împreună! Aplicația de abia așteaptă să fie descărcată și încercată. Este o variantă interactivă pentru învățarea alfabetului: literele sunt scrise și povestite, iar copilul tău primește informații de bază educative, interesante și înțelese într-un mod interactiv.

Descarcă aplicația pentru învățarea literelor și distrează-te la muzeul literaturii!