Ordonarea cu animalele preferate

Matematica înseamnă exersarea gândirii logice și înțelegerea conceptelor ce se regăsesc în viața reală. Un copil care înțelege logic o problemă matematică va putea mai târziu, în viața sa de adult, să transpună același raționament pentru rezolvarea problemelor din cotidian.

Cel mic dobândește abilități decizionale și își dezvoltă discernământul. Înțelege procesele care stau la baza lumii și face mai ușor cele mai bune alegeri. Fie că este vorba de calcularea impozitelor și a TVA-ului, de înțelegerea modului în care funcționează un calculator sau un telefon, cum să economisească sau să calculeze banii atunci când face cumpărăturile zilnice, copilul tău va aplica instinctiv noțiuni matematice elementare.

 

Cum îi putem ajuta pe copii să capete această ușurință a alegerilor? Ideile importante pot fi învățate de mici, sub formă de joc. Așa cum este important să le citim copiilor, la fel de benefic este să exersăm cu ei principii matematice esențiale, cum ar fi recunoașterea conceptelor de mic, mare și mijlociu și ordonarea formelor în ordine crescătoare și descrescătoare.  

 

Cea mai bună metodă pentru învățare este prin joc.

De aceea îți propunem să descarci Curtea Animalelor, aplicația Kidsopia prin care copilul învață ordonarea și compararea. Cel mic se acomodează și înțelege instinctiv concepte precum ordonarea crescătoare și descrescătoare. Urmărește povestea personajelor și recunoaște animalele domestice: prepelițe, cai, pisici, șoricei, purceluși și multe altele. Exersează și asociază informații noi. Învață să ordoneze și să compare fără să realizeze că face acest lucru, el doar jucându-se.
Aplicația este structurată pe trei niveluri, care sunt descoperite de copil pe măsură ce se joacă, de la cel mai ușor la cel mai dificil nivel.

 

Nivelul purcelușilor

Inițial, copilul trebuie să ordoneze crescător familiile de animale. Mama, tatăl și copilul  sunt inițial așezați în ordinea corectă, ca exemplu pentru cel mic. Tot aici, copilul învață să recunoască anumite obiecte și poziționarea lor în spațiu, deoarece ordonarea se face de la cel mic, lângă dovleac, la cel mare, lângă coteț. Cel mic exersează ordonarea crescătoare cu cât mai multe familii de animale, până când este pregătit să avanseze la următor nivel.

Nivelul prepelițelor

La acest nivel cele trei animale trebuie ordonate descrescător. Cel mic învață conceptele de mai mare, mai mic și mijlociu și cum să le ordoneze descrescător. În continuare sunt exersate concepte de bază, precum recunoașterea animalelor cunoscute, a mărimii lor și poziționarea lor în spațiu. Jucându-se, copilul învață cum să recunoască și să asocieze instinctiv conceptul de ordonare și să aplice informațiile noi în modul în care ele sunt cerute în aplicație.

Nivelul găinușelor

La acest nivel, copilul tău este pregătit să devină expert în ordonarea animalelor. De data aceasta, el ordonează mai multe animale decât în niveluri anterioare. Ordonarea crescătoare alternează cu ordonarea descrescătoare, așa că cel mic exersează noțiunile învățate în nivelul purcelușilor și al prepelițelor.

 

Practici de sprijn:

Învățarea și exersarea sunt primii pași pentru înțelegerea ordonării. Următorul pas este aplicarea conceptului sub diverse forme, în cât mai multe contexte din viața de zi cu zi. Consolidând informațiile pe care copilul tău le deprinde din aplicație te asiguri că informația a fost înțeleasă corect.

1. Decupați forme de triunghi, pătrat sau cerc de diferite mărimi. Realizați trenulețe sau șiraguri cu acestea forme, ordonându-le de la mic la mare și de la mare la mic. În felul acesta exersați recunoașterea formelor și ordonarea lor corectă.

2. Ordonați încălțările întregii familii atunci când plecați sau veniți de afară. Dacă sunteți în parc, adunați frunzele căzute, așezați-le în grămezi în funcție de forma lor și ordonați-le crescător și descrescător. Ordonați jucăriile celui mic, fructele și legumele, sticle, linguri și furculițe, caserole sau pungi. Toate obiectele din jurul nostru pot fi ordonate în funcție de mărimea lor.

3. Alegeți obiectul mai mic sau mai mare. Dacă mergeți pe stradă, întreabă-l care casă este mai mare, care bloc este mai înalt. Dacă sunteți în parc, spune-i să se ascundă în spatele copacului cel mai mic din jurul său. Acasă roagă-l să aleagă cea mai mică jucărie pe care o are sau să-ți aducă cel mai mare creion. Astfel, el înțelege diferența dintre obiectele mici și mari și face alegeri în funcție de ce a învățat.

Fiecare zi este o oportunitate pentru a învăța și exersa. Descarcă aplicația și ordonați animalele domestice în ordine crescătoare și descrescătoare. Copilul tău își consolidează concepte matematice elementare, care îl vor ajuta să devină un adult responsabil, echilibrat și capabil să ia decizii asumate.  

 

Copilul tău se joacă și învață ordonarea crescătoare și descrescătoare. Descarcă aplicația: