Cum vedem culorile?

Soarele la amiază e galben, cerul senin se vede albastru și frunzelor copacilor vara sunt verzi. Creștem roșiile până ce se fac roșii. Evităm șerpii veninoși pentru că le vedem pielea viu colorată de la distanță. Nu mâncăm unele ciuperci otrăvitoare pentru că pălăriile lor de un roșu aprins ne avertizează să nu le culegem.

 

Ne raportăm la viața din jurul nostru în funcție de culoare. Așa știm când sunt fructele și legumele coapte, când unele plante sunt otrăvitoare, când urmează să plouă sau va fi însorit, când trecem sau trebuie să ne oprim la semafor. Umanitatea, de la începuturile ei și până acum, folosește coduri de culoare pentru a supraviețui și a se integra.

 

Dar cum de vedem în culori? Ce sunt ele?

Pentru a putea înțelege cum distingem culorile, avem nevoie de o informație principală despre lumină.

Totul pornește de lumină, care are mai multe proprietăți: viteză, intensitate și printre altele, lungime de undă. Dintre toate acestea, singura pe care o percepem este lungimea de undă, pe care ochiul uman o traduce sub forma de culoare. Fiecare culoare reprezintă o lungime de undă, spectrul vizibil de om fiind cuprins între violet, cu care mai mică lungime de undă și roșu, cea mai mare.

Lumina este întâi percepută la nivelul retinei. Aici se găsesc celulele cu con, care sunt de trei tipuri: roșu, verde și albastru. Celulele cu con pentru albastru vor percepe culoare albastră, la fel se întâmplă la verde și roșu. Pentru alte culori decât albastru, roșu și verde, sunt excitate celulele cu con cu frecvențele cele mai apropiate. În aceste celule se află un pigment numit iodopsină, care la acțiunea luminii se descompune și trimite un impuls spre creier. Aic lungimea de undă este tradusă drept culoare. Pentru culorile care nu se află direct în celulele cu con, creierul va percepe două semnale simultane și va traduce printr-o nouă culoare. De exemplu, galben este intepretat de la un semnal roșu și unul verde. 

 

 

 

Cum ne afectează?

Un lucru foarte interesant pe care neurologii l-au descoperit este că reacționăm la culori atât fiziologic, cât și psihologic. S-au observat diverse schimbări la nivelul ochilor, creierului și a presiunii sângelui. De exemplu, culoarea roșu face inima să bată mai tare, provoacă creșterea pulsului și ascute mirosul, în timp ce albastrul micșorează temperatura corpului, diminuează pulsul și reduce apetitul.

Într-un studiu care abordează modul în care culorile afectează comportamentul și randamentul de învățare, s-a ajuns la concluzia că diferite culori au alt impact asupra studenților. Ele influențează atenția, comportamentul și succesul copiilor la școală. Studiul se adresează în special copiilor cu dizabilități, care sunt mult mai sensibili la diferite culori.

Oamenii de știință au concluzionat că cea mai bună benefică culoare pentru o clasă este o nuanță de alb, albastru sau verde, că fetele și băieții au sentimente negative în săli de culori diferite. Cea mai importantă veste este că o culoare preferată are un impact mai mare asupra randamentului unui elev decât o culoare aleatoare: un student care folosește foi sau creioane de culori colorate va învăța mult mai bine.

 

Importanța

Culorile sunt elemente importante, care au influențe neașteptate asupra copiilor. Nu doar atât, dar ele pot fi dificil de învățat, mai ales la început, când conceptul de culoare este unul necunoscut.  Pentru un copil, recunoașterea și deosebirea culorilor reprezintă o provocare.

Aplicația Culori cu fleoșc este un mod distractiv de a învăța și a recunoaște culorile. Am pus la un loc picături jucăușe de vopsea care de abia așteaptă să stropească și să coloreze întreg ecranul atunci când sunt recunoscute de copil. Întâlnim culori primare, pe cele ale curcubeului și non culorile, alb și negru, dar și unele neașteptate: bordo, ocru, vermilion. Află care e culoarea preferată a copilului tău și folosește-o apoi cât mai des pentru ca el să învețe mai ușor despre lumea în care trăim. Jucați-vă împreună, descoperiți culorile vesele și distrați-vă ascultându-le cum fac „fleoșc”.

Descarcă și stropește cu culoarea preferată!