Ajută-ți copilul să nu fie stresat de începerea școlii

Începutul școlii este în mod sigur un eveniment emoționant pentru mulți copii, dar și pentru părinți. Este un moment bun să ne întrebăm: cum ne putem ajuta copiii astfel încât acest nou an școlar să fie mai productiv și mai plăcut pentru micuții noștri.

Potrivit psihologilor, pentru a-i ajuta pe cei mici să scape de stresul unui nou început de an școlar, părinții trebuie să le acorde atenție micuților, să-i asculte și să le valideze emoțiile, oricare ar fi acestea.

Adesea, din nevoia de a ne proteja pe noi sau pe cei mici, evităm să vorbim despre gândurile sau emoțiile unui nou început. A-l asculta pe cel mic nu înseamnă doar a auzi ce spune. Înseamnă să vă opriți din ceea ce faceți, să vă așezați lângă el și să-l încurajați să spună ce are pe suflet. Vorbiți despre reînceperea școlii ori de câte ori are nevoie copilul și pentru cât timp îi este lui necesar. Verificați, de fiecare dată, dacă mai există și alte lucruri pe care ar vrea să le spună.

Câteodată, doar să purtați această discuție va fi de ajuns pentru a-l liniști pe copil în fața noului început. Alteori, poate fi necesar să apelăm la o serie de strategii prin care să reducem pe cât posibil anxietatea copilului. Iată câteva sugestii care s-ar putea dovedi utile:

Putem să îi propunem celui mic să țină un jurnal al timpului petrecut la școală, un mini-proiect ce se poate întinde peste primele zile sau săptămâni de școală. În jurnal, copilul va nota zilnic ceea ce se petrece la școală și cum s-a simțit în fiecare zi. Jurnalul poate fi însoțit și de imagini – fie desenate de copil, fie fotografii făcute cu telefonul.

Apoi, putem discuta împreună despre cum a decurs ziua copilului și, acolo unde el ne permite, să ne uităm împreună prin jurnal. Ne folosim de această ocazie ca să încurajăm copilul să găsească soluții la dificultățile pe care le întâmpină peste zi, la școală.

Pentru copiii mai mici, încercaţi ca în ritualul dimineţii – care de cele mai multe ori este pe pilot automat – să faceţi ceva plăcut pentru copil. Poate fi vorba de un cântec vesel şi optimist sau de un joc scurt de-a v-aţi ascunselea, un joc rapid cu magneţi pe uşa frigiderului precum „X şi 0“ sau o anumită poveste pe care o spuneţi sau o inventaţi pe drum spre școală.

Orice-ar fi, e recomandat să reprezinte ceva distractiv pentru copil şi cu ajutorul căruia el să asocieze, în timp, pregătirea pentru o activitate generatoare de anxietate (cum este mersul la grădiniță sau la şcoală) cu ceva care să-l destindă şi să-i dea siguranţă, să fie plăcut şi relaxant.

Câteodată, doar simplul fapt că numim în cuvinte emoția pe care o simțim, ne ajută să să ne liniștim și să reacționăm adecvat la stimulii din mediul înconjurător.

Sursă foto: pxhere.com