Cadoul de 8 martie care nu costă nimic

Doamnele și domnișoarele așteaptă cu nerăbdare ziua de 8 martie, o zi specială în care sunt răsfățate cu flori, dulciuri și cadouri. Dar, ce ar fi dacă anul acesta ar primi un cadou original care nu costă nimic și care este apreciat la fel de mult?

Mai întâi să lămurim un fapt. Știm că ziua de 8 martie le este dedicată femeilor, însă ce anume sărbătorim la această dată: Ziua femeii sau Ziua mamei? Este o confuzie des întâlnită la noi în țară, motiv pentru care ne-am documentat pentru a afla semnificația acestei zile.

 

Potrivit legislației din România, în prezent, 8 martie este declarată Ziua femeii. Această zi marchează lupta femeilor de la începutul secolului al XX-lea din SUA și Europa pentru libertate, condiții mai bune de muncă și drept de vot. A fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977 și este marcată în prezent în mai multe țări, în unele femeile beneficiind chiar de o zi liberă legală.

Totuși, din anul 2009, în România avem declarată oficial și Ziua mamei, fixată în prima duminică a lunii mai. Este o sărbătoare relativ nouă, dar care nu este marcată așa cum se cuvine, pentru că este mai puțin cunoscută. Ziua mamei își are originile în timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie.

Așadar, mamele beneficiază de două zile de sărbătoare, 8 martie și prima duminică a lunii mai. Dar nici tații nu au fost uitați. În țara noastră, din anul 2009, a doua duminică a lunii mai a fost declarată Ziua tatălui, iar din anul 2016, ziua de 19 noiembrie este oficial Ziua bărbatului.

Prin urmare, data de 8 martie este una specială pentru toate femeile, o zi în care primesc flori, cadouri și sunt în centrul atenției.

Se spune că „mascota” internațională a Zilei femeii este laleaua. Aceasta reprezintă un simbol al primăverii și trebuie să le fie oferită de ziua lor.

În țara noastră, până în 1989, data de 8 martie era dedicată mamelor, prilej cu care se organizau spectacole dedicate acestora, iar copiii le ofereau flori și le făceau cadouri.

După 1989, Ziua mamei a fost înlocuită cu Ziua femeii, dar obiceiul de a sărbători și mamele în această zi nu s-a schimbat, acesta fiind motivul pentru care cele două zile se confundă.

Putem spune, așadar, că este o zi cu o dublă semnificație pentru mame. Pe lângă cadourile obișnuite pe care le primesc doamnele și domnișoarele cu această ocazie din partea partenerului de viață, a copiilor sau a colegilor, avem o idee pentru un cadou deosebit pentru ziua de 8 martie. Atât cei mici, cât și tații pot crea un set de cupoane speciale pentru mamă și soție drept cadou pentru această zi.

Pentru acest set de cupoane, aveți de nevoie de câteva coli de hârtie sau cartoane pe care să le tăiați în mod egal, la dimensiunea și în forma pe care o doriți, un instrument de scris, creioane colorate, abțibilduri sau orice alt material pentru a înfrumuseța fiecare cupon în parte și multă imaginație.

După ce ați terminat partea de design, pe fiecare carton puteți scrie: „Acest cupon este pentru când vrei să…”, urmat de diferite activități pe care le puteți face în locul mamei sau soției, pentru a-i face ziua mai ușoară.

De exemplu: spăl vase, fac curat în casă, strâng jucăriile, îmi strâng hainele sau orice altă activitate pe care puteți să o faceți voi în locul ei.

Este o idee de cadou care nu costă nimic, dar care cu siguranță va fi foarte apreciat.

 

Sursă foto: pinterest.com