Copiii și cititul. Tips&Tricks

sept. 7, 2017

Un copil care citește va fi un adult sănătos fizic și mental. Un copil care citește povești se implică emoțional în viața personajelor și își îmbunătățește astfel capacitățile afective. Un copil care citește descoperă lumi neimaginate până acum, învață să viseze cu ochii deschiși, să depășească situații imprevizibile, să înțeleagă fenomene și concepte abstracte, intangibile în realitate.

 

Dar cum ajungem în acest punct? Cum îi îndrumăm pe cei mici spre a îndrăgi lectura, într-un mod atractiv și neobositor? Inspirate din cartea psihologului Daniel T. Willingham The Reading Mind: A Cognitive Approach to Understanding How the Mind Reads, iată câteva mici trucuri:

Exemplul personal

Un copil împrumută încă din primii ani de viață obiceiurile regăsite în familie; un copil care își vede părinții citind constant și cu plăcere va deveni la rândul lui un cititor.

Citiți împreună, rugați-l să vă citească cu voce tare sau citiți alternativ, fiecare câte o pagină. Citiți-i de mic, din cărți care să conțină imagini și text; în felul acesta, când va crește, copilul va cunoaște deja conținutul și îi va fi mai ușor să se acomodeze cu textul.

Mergeți împreună la bibliotecă pentru a împrumuta și restitui cărți. Unele sedii au rafturi scunde, cu cărți pentru copii de unde își pot alege și un loc de citit special amenajat, măsuțe și scaune pentru ei unde se pot așeza pentru a răsfoi. În modul acesta copilul își va manifesta interesul pentru lectură și va vedea cărțile dintr-un unghi diferit.

 

De gustibus non disputandum est

Lasă-l pe el să aleagă subiectul cărții. Interesele pot varia de la copil la copil, așa cum diferă de la adult la adult. Nu vei obliga un adult să citească despre un subiect care nu-l interesează. Dacă copilul tău este pasionat de viața și animalele din junglă, aventurile lui Mowgli îl vor ține cu sufletul la gură. Dacă îi plac snoavele, întâmplările cu „Păcală și Tândală” vor fi preferatele sale. Iar pentru povestea de dinainte de culcare, sigur se va da în vânt după aventurile lui Sinbad Marinarul.

 

Ce anume îi pui la dispoziție și unde

Pune în biblioteca celui mic o diversitate cât mai mare de cărți. Cărți cu povești, cu elemente științifice adaptate pentru copii, cu poze sau fără poze, cărți audio, reviste pentru copii, benzi desenate. Uneori propriul tău copil te poate surprinde. Orice forma de lectură este benefică pentru formarea sa ca cititor dacă este adecvată vârstei sale.

De asemenea, lasă materiale de citit peste tot prin casă- amenajează o mini-bibliotecă în baie sau bucătărie. Nu știi niciodată când nu va avea ce face și astfel, va avea la îndemână mereu ceva de citit.

 

Distrageri

Elimină din jurul copilului pe perioada lecturii orice i-ar putea abate atenția. Creierului uman îi ia în medie 20 de minute pentru a se acomoda și a-și concentra atenția către acțiunea pe care o execută. Cum cititul este în sine o acțiune care durează pentru a capta, camera trebuie să fie una primitoare și lipsită de orice i-ar putea distrage atenția.

 

Recompense

Metode care funcționează doar parțial sunt recompensarea și condiționarea. „Dacă citești, îți cumpăr prăjituri” sau „dacă citești 10 pagini acum, poți ieși seara în parc” nu vor da roade pe termen lung. Lectura va fi asociată cu o obligație, cu un sentiment negativ. În momentul în care recompensa va dispărea, va înceta și cititul. De aceea, e de preferat să asociem cărțile cu un sentiment pozitiv și să ne axăm pe a-l face pe copil să descopere cititul într-un mod plăcut.

 

Când nimic nu merge

Sunt copii care nu vor să citească, indiferent de cât de multe ai încerca. În acest caz nu trebuie să vă întristați. Ce puteți face în schimb este să căutați alternative pentru cărți. Încercați aplicațiile noastre cu povești de la Kidsopia!  

Noi credem că nu e conținutul de vină, doar forma este uneori neadaptată. O poveste își păstrează  frumusețea și când nu este pe hârtie, dacă este transpusă cu drag, povestită și ilustrată având în minte să trezească interesul copiilor.

Exact asta am făcut. Ne-am adus aminte ce ne-a apropiat în copilărie de povești și am citit, la rândul nostru, despre lectura în viața copiilor.

Așa a apărut aplicația „Povești pentru copii”: o bibliotecă virtuală, cu o multitudine de povești dintre care copilul poate alege: clasicele fabule, „Cartea Junglei”, Păcală și Tândală, „O mie și una de nopți” și câte și mai câte. Acestea sunt narate pe fondul unor imagini ilustrare, iar în josul paginii se află textul poveștii. În felul acesta, ascultând și privind, cel mic se familiarizează cu lectura fără a se simți obligat să citească. Iar după ce a ajuns la final, își poate reaminti de personajele sale preferate desenându-le sau așezându-le într-un puzzle.

V-am făcut curioși? Accesați aplicați Kidsopia de aici pentru Android și de aici pentru iOS. Descoperiți poveștile noastre. Copilul va învăța că cititul este distractiv și deloc complicat și va vrea cu siguranță să citească în continuare.