Cum petreci timp de calitate alături de copil

Avem un program încărcat, petrecem, uneori, prea mult timp la muncă și alocăm prea puțin timp vieții personale.

Cel mai dificil este pentru cei care sunt părinți și care se luptă constant să găsească formula potrivită pentru a dedica timp copiilor, familiei și carierei. Există, totuși, soluții pentru a împăca cele două situații.

Unii părinți ajung să se simtă vinovați pentru că nu petrec destul timp împreună cu copiii lor, încât caută diverse metode de a compensa această lipsă: cumpără multe jucării pentru cei mici, le îndeplinesc orice dorință, devin mult prea toleranți față de comportamentul micuților sau prea protectori.

Potrivit psihologilor, toate acestea nu ajută un copil, ci încurajează comportamente problematice ale sale (să plângă într-un magazin dacă nu primește jucăria dorită) și nu îl învață abilități esențiale pentru viitor (să valorizeze ceea ce are deja sau să ia decizii în mod independent). Un copil nu are nevoie de părinți care renunță la tot pentru a i se dedica în totalitate. Din contră, un copil se dezvoltă sănătos când are părinți mulțumiți de viața lor.

Timpul petrecut cu copilul construiește temelia relației cu părinții și a relațiilor viitoare pe care le va dezvolta cel mic. Forța unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei îl petrec împreună și aprecierea pe care și-o arată unul altuia. Dar, când timpul pe care îl putem oferi copilului este și așa scurt, ceea ce facem cu el devine esențial.

Așadar, pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie să se simtă în siguranță, ascultați și importanți. Însă, toate acestea nu se întâmplă de multe ori din cauza lipsei timpului sau a oboselii psihice și fizice pe care o resimt părinții. Chiar și în aceste condiții, putem găsi metode prin care să transformam timpul alocat copilului în timp de calitate.

Așadar, încercați să profitați la maximum de drumul dinspre și spre casă, atunci când îl duceți sau îl aduceți pe cel mic de la grădiniță sau de la școală. Puteți inventa jocuri care să vă distreze și care să îi atragă atenția micuțului cât sunteți pe drum. De exemplu, priviți numerele de înmatriculare ale mașinilor din trafic și căutați cuvinte care încep cu literele respective. Nu vă mulțumiți cu ”bine” ca răspuns atunci când îl întrebați cum a fost la școală sau la grădiniță. Aflați de la cel mic care a fost cel mai bun moment al zilei și vorbiți și despre întâmplările prin care ați trecut și voi în acea zi.

Acasă puteți face lucruri împreună, cum ar fi să faceți curat, să strângeți lucrurile sau chiar să vă jucați. Puteți transforma treburile casnice în joacă. Toată lumea trebuie să mănânce, așa că încercați să o faceți cu toții în același timp și în același loc. Chiar dacă este doar o cină de 10 minute. Tot acasă, puteți alege zilnic o perioadă de timp de 15 – 30 de minute pe care să o alocați copilului. Puteți să îl lăsați să decidă ce se va petrece în acest timp. Este important să vă focalizați atenția doar spre copil și să fiți atent la ceea ce face.

Timpul petrecut cu copilul trebuie să fie predictibil. Cel mic are nevoie să știe că se poate baza pe părinți, că asta nu se schimbă în funcție de orice situație neprevăzută sau de stările părintelui. Bineînțeles că există la fiecare dintre noi zile mai bune sau mai rele, momente în care suntem triști sau supărați sau în care apare ceva important și urgent. Majoritatea zilelor, însă, trebuie să îi dea copilului siguranța că vom trăi împreună momentele speciale, mult așteptate, și sentimentul că are control asupra celor ce urmează să i se întâmple.

Momente prielnice pentru a petrece timp de calitate cu cei mici sunt concediile, vacanțele și zilele libere de la serviciu. Puteți profita de aceste momente pentru a petrece timp cu copilul și pentru a face diverse activități de care nu aveți timp atunci când sunteți la muncă. Astfel, puteți planifica excursii, puteți merge cu bicicleta în parc sau la zoo.

Desigur, timp de calitate petrecut împreună cu copilul nu se referă tot timpul la joacă, mai ales pentru copii mai mari. Înseamnă și să vizionăm împreună un film și să discutăm despre ceea am înțeles fiecare din subiectul acestuia, să citim împreună aceeași carte și apoi să ne împărtășim opiniile. Înseamnă și să avem conversații cu sens, fie că stăm așezați la masa din bucătărie, fie suntem în trafic, în mașină, discutând aspecte de interes pentru ei.

Petrecând timp împreună vom reuși să ne înțelegem mai bine, să îi ajutăm pe cei mici să se dezvolte și îi ajutăm să își creeze amintiri pentru restul vieții. Timpul de calitate îmbunătățește relația părinte-copil, iar această relație este cea mai importantă din viața oricărui părinte.

Sursă foto: www.lafamilia.info