Cum pleci cu copilul din țară, fără să-l răpești

Vă pregătiți să mergeți pentru prima dată în vacanță în altă țară împreună cu micuțul sau micuța voastră? Dacă plecați cu toții, ca familie, nu veți avea surprize la graniță. Lucrurile se complică, însă, atunci când un copil trebuie să treacă granița însoțit doar de unul dintre părinți sau însoțit de o persoană majoră, alta decât părinții.

În prezent, un copil poate ieși din România având pașaport sau carte de identitate, însoțit de cel puțin o persoană majoră și având o declarație notarială valabilă.

Dacă intenționați să îi faceți copilului pașaport, prima regulă pe care ar trebui să o respectați este să nu amânați acest lucru până în perioada concediilor. Pentru ca procedura să fie simplă și să nu pierdeți prea mult timp pe drumuri, puteți încerca să apelați la soluția online a Direcției Generale de Pașapoarte, accesând site-ul: www.epasapoarte.ro.

Sunt câteva variante pentru ca un copil să iasă din România:

– având paşaport sau carte de identitate, însoţit de ambii părinţi;

– însoţit de un părinte care este în posesia unei declaraţii a celuilalt părinte, prin care îşi dă acordul ca minorul să efectueze călătoria;

– însoțit de un părinte care poate face dovada faptului ca minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau este părinte supraviețuitor;

– însoțit de o alta persoană majoră, dacă aceasta prezintă extrasul de cazier judiciar și o declarație a ambilor părinți sau a părintelui căruia copilul i-a fost încredințat sau a părintelui supraviețuitor.

Declarația pentru ieșirea copilului din țară, cunoscută și sub numele de „procură pentru copil minor”, este un act necesar la frontieră pe care părintele ce nu îl însoțește pe minor trebuie să-l facă la notariat sau, dacă se află în străinătate, la Consulatul/Ambasada României.

Declarația poate fi dată și în fața unui notar străin, caz în care trebuie supralegalizată sau apostilată conform Convenției de la Haga. Această declarație este necesară doar la ieșirea din România, nu și la intrarea în țară.

În România, declarația se face la un notar public, în baze următoarelor documente:

– actul de identitate al părintelui sau, după caz, părinţilor care îşi dau acordul pentru plecarea copilului în altă ţară, însoţit de celălalt părinte sau de o altă persoană majoră;
– datele de identificare ale persoanei însoțitoare (părinte, bunic sau altă persoană majoră);
– certificatul de naştere al copilului;
– copia pașaportului sau a cărții de identitate a copilului.

Când copilul este însoțit de o altă persoană decât părinții acestuia, este necesar acordul ambilor părinți. Aceștia pot da împreună o singură declarație notarială. Declarațiile se pot înregistra și separat, indiferent de țările în care se află părinții.

De exemplu, un părinte poate înregistra declarația la Consulatul sau Ambasada României din țara în care se află, iar celălalt părinte, la un notar public din România. Declarația este necesară și în cazul părinților necăsătoriți.

Chiar dacă tinerii părinți sunt sceptici când vine vorba să plece cu copilul în vacanță în altă țară, mai ales dacă acesta este bebeluș, medicii și psihologii spun că nu există o vârstă standard pentru ca cei mici să meargă în vacanță. Trebuie doar ca părinții să planifice călătoria din timp și cu grijă, iar, astfel, pot avea parte parte de cea mai frumoasă și emoționantă vacanță din viața lor.

Sursă foto: pinterest.com