Cum poate fi depășit abuzul emoțional asupra copiilor

Creșterea unui copil este considerată una dintre cele mai dificile responsabilități ale adultului. Uneori, când se văd depășiți de situație, părinții își pot pierde controlul în fața copilului, fără să-și dea seama că acest comportament poate dăuna micuțului și îl poate afecta în timp. Problema apare în momentul în care astfel de manifestări ale părinților nu sunt singulare, ci sunt un obicei în relația cu copilul.
 

În psihologie, acest tip de comportament este denumit abuz emoțional sau psihologic și reprezintă orice atitudine a unui părinte care are efecte negative asupra copilului. De multe ori, se întâmplă ca adultul să nu își dea seama că prin modul în care se comportă cu copilul său îl poate supune la un stres emoțional.

Există diverse manifestări ale abuzului emoțional, precum: folosirea unor apelative jignitoare, blamarea copilului pentru problemele din familie și învinovățirea lui, ignorarea, respingerea sau neglijarea copilului, desconsiderarea sentimentelor celui mic.

Potrivit psihologilor, abuzul emoțional poate avea un impact mai puternic asupra copilului decât cel fizic și poate lasă atât urme fizice cât și comportamentale. Poate duce la pierderea încrederii în forțele proprii, depresie, iritabilitate, agresivitate, tulburări de somn, la probleme de limbaj, la ticuri faciale sau verbale sau la tulburări alimentare.

Desigur, există soluții pentru a remedia acest tip de comportament. În primul rând, părintele abuziv trebuie să observe și să accepte faptul că a ales o cale greșită pentru a crește și a educa copilul. Apoi, trebuie să rezolve problemele care l-au determinat să fie agresiv, iar ulterior să-și schimbe comportamentul în legătură cu copilul său.

Așadar, ca părinte, nu ezita să îți ceri scuze în fața copilului, dacă te pierzi uneori cu firea. Nu te adresa copilului folosind apelative jignitoare sau formule negative. Critică întotdeauna comportamentul copilului, și nu copilul în sine, complimentează-l atunci este cazul. Ascultă întotdeauna tot ce are de spus copilul tău, oricât de insignifiant ar părea și comunică permanent cu el despre orice.

Mai mult, psihologii spun că este indicat să ceri ajutorul unei alte persoane din familie să interacționeze cu copilul, dacă nu reușești să te calmezi și simți că ești pe punctul de a-ți pierde controlul în fața micuțului. Dacă aceste sfaturi nu sunt suficiente este indicat un ajutor de specialitate precum consilierea psihologică.

Toți părinții ar trebui să cunoască faptul că cei mici au nevoie de iubire, afecțiune, încurajare, disciplină și acceptare din partea adulților. Atenția și interesul pentru copil îl ajută să se dezvolte armonios atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Sursă foto: www.tuasaude.com