Cum să ai un copil fericit, independent de tehnologie
Tehnologia a avansat atât de mult, încât este omniprezentă în viața noastră. Avantajele acesteia sunt multiple, însă poate deveni foarte ușor o sabie cu două tăișuri.
Desigur, tehnologia ne ajută să fim mai rapizi în tot ceea ce facem: să comunicăm la distanță sau să găsim aproape instant informația căutată, să avem lumea la un click distanță.
Folosită de multe ori ca o metodă de a ține copilul „ocupat”, în timp ce părinții își văd de treburile lor zilnice, tehnologia acaparează tot mai mult timp din viața celor mici, devenind un fel de babysitter modern.

Absorbiți de internet și gadgeturi, mulți copii tind să devină mici sedentari cu posibile probleme de adaptare la societate. Sunt mai conectați la calculator, laptop, tablete sau telefoane, dar mai distanți față de cei din jur. Intră tot mai mult în lumea virtuală și se distanțează de cea reală.
Mulți psihologi sunt de părere că folosirea excesivă a tehnologiei poate afecta creierul copiilor, poate genera probleme de atenţie, dependenţă, stări de oboseală şi iritabilitate şi chiar depresie şi tulburare bipolară. Sunt cazuri extreme și pot să apară în momentul în care un copil petrece foarte mult timp zilnic folosind diverse gadgeturi sau jucându-se tot felul de jocuri cu o intensitate mărită a stimulării vizuale.
Mai mult, există studii potrivit cărora tehnologia reprezentată de dispozitivele digitale și internet poate afecta durata atenţiei copiilor, poate inhiba capacitatea de a scrie de mână sau de a comunica faţă în faţă cu o altă persoană, poate afecta abilitatea copiilor de a învăța sau de a-şi face temele. Cei mici ajung să considere viața de zi cu zi plictisitoare, iar timpul petrecut în virtual, ceva extraordinar.
În ceea ce priveşte aspectul social, psihologii susţin că dependenţa copiilor de dispozitivele digitale presupune mai puţin timp petrecut la joacă în compania altor copii. De asemenea, relaţiile părinţilor cu cei mici pot fi afectate, pentru că vorbesc două limbi diferite: copiii, cea digitală, iar părinţii, cea analogică, ceea ce duce la neînţelegeri şi probleme legate de relaţionare.

Totuși, cum din educația modernă a copilului nu poate lipsi tehnologia, se impune o relație moderată cu aceasta. Dar, cel mai important este ca cel mic să cunoască atât efectele pozitive, cât și cele negative ale folosirii excesive a tehnologiei. Poate nu va înțelege de prima dată, dar este bine să aibă aceste informații.
De aceea, este esențial ca părinții să discute cu copiii pe această temă, iar, dacă observă că cei mici petrec prea mult timp online sau sunt prea absobiți de jocurile violente, le pot restricționa accesul la calculator, laptop, tabletă sau smartphone, compensând acest timp petrecut online cu timp petrecut împreună, în familie. Vă puteți juca împreună, puteți citi sau inventa povești, puteți să vă plimbați cu bicicleta prin parc sau puteți merge la zoo. Încercați să faceți tot ce puteți „offline”, pentru ca cei mici să se simtă fericiți și să nu simtă nevoia de a fi tot timpul „online”.
De multe ori, părinții sunt extrem de ocupați și uită că nu e de ajuns să îi ofere copilului un laptop, o tabletă sau un smartphone. Trebuie să îl învețe să le folosească și să fie atenți ce aplicații utilizează, ce site-uri vizitează sau ce jocuri instalează. Există aplicații și metode pentru a filtra, monitoriza și cronometra traficul pe internet, special destinate celor mici.
Mai mult, părintele poate alege ce aplicații și ce jocuri instalează și utilizează copilul. Există site-uri, aplicații și jocuri gândite special pentru cei mici, care îi ajută să se dezvolte și să afle cât mai multe despre lumea înconjurătoare, în funcție de vârsta lor.
Sursă foto: pinterst.com, kidsinthehouse.com
