De ce au nevoie copiii?

Știm că fiecare copil are câteva nevoi de bază: hrană, îmbrăcăminte, un cămin. Pe lângă nevoile acestea vitale, există și acele nevoi ale copiilor care, dacă le sunt îndeplinite, îi vor ajuta să se dezvolte sănătos și armonios.

Uneori, ca tineri părinți, putem fi copleșiți de schimbarea din viața noastră după apariția unui copil și putem tinde să ne axăm doar pe nevoile vitale ale acestuia.

Este ceva normal, însă este extrem de important să acordăm atenție și celorlalte nevoi, care sunt la fel de importante.

De ce are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios?

Iubire necondiționată

Copilul are nevoie să se simtă iubit, acceptat, sprijinit și ghidat. Potrivit psihologilor, în primii trei ani de viață se formează legăturile de atașament, adică legăturile emoţionale pe care copilul le stabileşte cu persoanele apropiate lui. Este perioada în care un copil are nevoie mai mult ca niciodată să se simtă iubit, protejat, sprijinit. Pe măsură ce crește, el va avea nevoie să simtă că cei din jur îi acordă atenție și sunt disponibili să-l sprijine în orice aspect.

Fiecare copil are nevoie de atenție, iar această nevoie poate fi împlinită în acele momente de interacţiune, când noi îi acordăm timp și interes, când ne implicăm în ceea ce face, respectându-i limitele și fără a fi intruzivi.

Respectarea personalității

Este important ca părinții să înțeleagă, să asculte și să poată răspunde într-un mod sincer cererilor și nevoilor copiilor. Putem face asta reconoscând sentimentele de furie sau tristețe ale acestuia, fără a le nega. Este esențial să-l lăsăm să-și exprime liber personalitatea, fără constrângeri.

Copilul își dă seama cu ușurință dacă un adult este bine sau rău intenționat față de el, dacă este sincer sau fals. Așa că va reacționa ca atare. În funcție de modul în care alegem să relaționăm cu copilul, vom primi un răspuns pe măsură. Nu e oportun să îi impunem un tip de personalitate agreată de noi, ci să-l ajutăm să-și descopere singur personalitatea.

Stabilitate și organizare

Pentru a ne dezvolta fizic, emoțional și intelectual, avem nevoie de stimuli și de noutate, spun psihologii. Dar și de stabilitate și consecvență. Stabilitatea afectivă ne permite să ne încurajăm încrederea în ceilalți. Într-o familie stabilă, copiii pot să prevadă evenimente, să înțeleagă sensul lor și să înțeleagă consecințele pe care le implică acțiunile lor.

Stabilitate înseamnă și ca părinții să reacționeze în mod previzibil în relația de cuplu și de familie. Copiii care au părinți care alternează brusc furia cu sentimente de vinovăție tind să fie mai îngrijorați. Pentru ca asta să nu se întâmple, trebuie să ne analizăm comportamentul și să-i oferim copilului stabilitate emoțională și un atașament puternic. Așa, acesta se va dezvolta armonios, având încredere în sine și va fi cât se poate de optimist.

Nevoia de a-și exprima emoţiile

Copiii au nevoie să știe că-și pot exprima emoţiile, fără a fi pedepsiţi pentru ceea ce simt. Când noi oferim atenție emoţiilor copilului, îl facem să se simtă înțeles și acceptat. Modul în care alegem să ne exprimăm şi să ne manifestăm propriile emoţii are puterea de a influenţa şi de a modela felul în care copilul va putea să-și exteriorizeze emoţiile. Minimizând, ignorând sau ridiculizând emoțiile sau opiniile unui copil este resimțit de către acesta ca o respingere care dăunează relației dintre părinte și copil.

Dreptul de a se juca

Jocul este atitudinea pe care o avem din primele luni de viață, care ne ajută să ne apropiem unii de alții și să explorăm lumea. De-a lungul copilăriei, copiii trebuie să se joace. Jocul, în toate formele lui, este fundamental și ajută copiii să învețe și să depindă cunoștințe noi din diferite domenii. Este, în același timp, o experiență care produce plăcere și îi permite oricărui om să se simtă liber.

Așadar, este important ca părinții să afle care sunt nevoile copiilor și să le poată satisface, pentru ca cei mici să se dezvolte armonios și să aibă încredere în ei. E important să nu uităm că fiecare copil are dreptul de a fi tratat și respectat ca o ființă unică și valoroasă, cu propriile lui emotii, opinii, idei îngrijorări, dorințe și nevoi.

Sursă foto: pxhere.com