Experimente interesante în „laboratorul” de acasă

Mulți dintre noi avem în casă flori sau plante ornamentale care aduc o pată de culoare locuinței. Însă, dacă avem copii sau animale de companie, trebuie să fim atenți ca nicio parte să nu fie vătămată.
Cei mici pot fi extrem de curioși în legătură cu plantele din locuință. Iată un motiv bun pentru părinți să cultive interesul celor mici pentru plante. Există experimente pe care le putem face acasă și care îi pot ajuta pe cei mici să înțeleagă viața plantelor.
Pentru început, trebuie să clarificăm câteva lucruri. Este cunoscut faptul că în locuințe plantele funcționează ca sursă de oxigen sau chiar ca filtru de radiații. Totuși, există și o serie de dezavantaje ale acestora, mai ales dacă avem copii curioși care preferă să cunoască o plantă cu ajutorul gustului sau dacă avem animale de companie.

Majoritatea plantelor ornamentale care se găsesc în locuințe pot provoca celor mici tulburări digestive, iar polenul florilor poate determina reacții alergice. Totuși, potrivit medicilor, sensibilitatea față de plante depinde de la persoană la persoană, iar otrăvirea poate surveni doar dacă planta este consumată în cantități mari. Având în vederea că multe plante au un gust acru sau amar, există șanse mici ca animalele de companie sau copiii să le consume, dar nu imposibil.

Printre plantele ornamentale care pot dăuna copiilor sau animalelor de companie se numără: ficusul, lăcrămioarele, mușcatele, leandrul, azaleele, yucca, flamingo, calele, hortensia, iedera, philodendronul sau crăciunițele. Petalele, frunzele, tulpinile sau rădăcinile plantelor ornamentale pot conține substanțe toxice care prin contact direct sau înghițire pot duce la iritații sau tulburări respiratorii sau digestive, mai ales dacă sunt ingerate cantități mari. În acest caz impunându-se o vizită la medic.

Așadar, este bine să ne informăm în legătură cu avantajele și dezavantajele unei plante, de fiecare dată când o aducem în locuință. Chiar dacă avem copii mici sau animale de companie, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la plantele din locuință. Trebuie să fim atenți ca ele să fie așezate în locuri în care cei mici sau animalele de companie nu au acces. Puteți profita de existența plantelor în locuință pentru a le explica celor mici modul în care plantele se înmulțesc, cresc și trăiesc.

Un exemplu interesant pentru cei mici este experimentul unui britanic, David Latimer, care a creat într-un recipient din sticlă total izolat un ecosistem auto-suficient care rezistă de mai bine de 50 ani.

În anul 1960, el a pus pământ în recipientul de sticlă, a sădit semințe de Tradescantia, o plantă decorativă originară din America de Sud, cunoscută și sub numele de telegraf, după care a adăugat un pahar cu apă și a sigilat sticla cu un dop. A așezat recipientul într-o zonă luminoasă din casă, apoi fotosinteza a preluat controlul.

În 1972, britanicul a deschis sticla și a udat planta pentru prima și ultima dată. De atunci, planta s-a dezvoltat și a crescut cât i-a permis recipientul. Latimer a explicat că prin procesul de fotosinteză planta obține energie de la soare. Același proces produce oxigen și umezeală în aerul din interiorul recipientului. Această umezeală se transformă în picături care cad și irigă pământul. Frunzele care se usucă putrezesc și produc dioxidul de carbon necesar pentru fotosinteză și nutriție.

Experimente asemănătoare puteți încerca să faceți și împreună cu cei mici. Puteți construi împreună un terariu într-un recipient din sticlă. La baza vasului se așează un strat de pietricele, utile pentru drenaj.

Peste acestea se adaugă un strat de cărbune activ care va filtra apa, apoi un strat de pământ. Pentru o pată de culoare, puteți adăuga nisip colorat peste sau sub stratul de pietre.

Apoi, puteți adăuga semințele, bulbii sau plantele, dar și mici decorațiuni: animale în miniatură, pitici sau ciuperci. Vasul trebuie amplasat într-un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui, iar plantele udate o dată pe săptămână, dar fără a pune prea multă apă.
Un alt experiment interesant atât pentru adulți, cât și pentru copii este cel prin care putem observa cum produc plantele oxigen. Pentru acest experiment avem nevoie de plante proaspăt tăiate, un vas de sticlă, apă și o zi cu soare. Scufundăm planta în apa turnată în vas, în așa fel încât apa să acopere mare parte din tulpina plantei. Așezăm vasul într-un loc însorit și îl lăsăm acolo timp de cel puțin două ore.

După acest timp, pe suprafața plantei vom observa o mulțime de bule. Acesta este oxigenul, eliberat în urma procesului de fotosinteză, prin care plantele extrag energie din lumina solară, dioxid de carbon și apă pentru a-și produce hrana. În urma acestui proces rezultă oxigen, pe care noi îl folosim în procesul de respirație.

Dar, să adăugăm și ceva culoare sesiunii noastre de experimente. Pentru asta, avem nevoie de câteva pahare cu apă în care adăugăm coloranți alimentari. În pahare introducem câteva frunze de varză chinezească sau flori cu petale albe. Lăsăm pe timpul nopții plantele în apa colorată, iar dimineață vom observa că frunzele de varză sau petalele florilor s-au colorat. Plantele absorb apa și alimentează astfel frunzele și florile sale.
 

Sursă foto: pidgeonenglish.com, biologicperformance.com, institutoacqua.org.br, petco.com, ambitiousvisions.co