Activități de noapte bună

oct. 3, 2017

Este seară și în curând vrei să te culci. Dar cel mic este agitat, are multă energie și refuză să doarmă. Aleargă, sare, cântă și dansează; pe scurt, se pregătește să se înscrie la circul național. În astfel de momente, somnul este ultimul său gând, în timp ce pentru tine este primul.

Ce poți face pentru a evita un astfel de moment?

Identifică motivele pentru care copilul tău este agitat. Ai depășit ora lui de somn? Ritualul său de dinainte de culcare este diferit de cel obișnuit? Sunt activitățile de dinainte de culcare nepotrivite pentru momentul zilei?

Iată câteva idei care te vor ajuta pe tine și pe copilul tău să aveți o seara liniștită și care îl vor pregăti pe cel mic pentru un somn calm.

Respectă-i ora de somn

Este important ca cel mic să se culce în fiecare seară la aceeași oră. Încearcă să nu depășești ora obișnuită de culcare. După un anumit moment, copilul se simte agitat, suprasolicitat și îi este foarte dificil să adoarmă. Un program strict de somn asigură o noapte odihnitoare și multă energie pentru toate activități din timpul zilei.   

Activități liniștitoare înainte de culcare

Jucați-vă înainte de culcare într-un mod liniștit, evitând acțiunile energizante care să îl suprasolicite. Citiți cartea preferată, construiți un puzzle, realizați un turn din piese de lego sau povestiți pur și simplu despre ziua care tocmai s-a încheiat.

Construiți

Realizați un puzzle, jucați-vă cu piese de lego, modelați plastilină. Astfel de activități îl ajută pe cel mic să-și folosească energia într-un mod creativ și logic. El beneficiază de atenția ta și se va simți conectat și iubit. Învață să gândească logic și să-și utilizeze propriile emoții și imaginația pentru a construi.

Povestea preferată

Citiți împreună din cartea favorită. Lectura unei povești înainte de culcare este o activitate calmă, și benefică pentru cel mic deoarece îi insuflă drag pentru literatură. Mai mult, vocea mamei sau a tatălui este unul dintre cele mai liniștitoare lucruri din viața unui copil: îl fac să se simtă iubit și  în siguranță pe parcursul nopții.  

Faceți mișcare

O activitate sănătoasă pentru tine și copilul tău este alergatul, plimbatul cu bicicletela sau cu rolele. Puțină mișcare cu câteva ore înainte de culcare îi va consuma celui mic energia, iar seara el se va pregăti singur pentru somn. De asemenea, activitățile fizice sunt benefice pentru întreaga familie: ele susțin un ritm de viață sănătos, cresc imunitatea și ne fac să ne simțim mai fericiți.

Evită ceaiul îndulcit

Evitați alimentele care conțin substanțe cu rol excitant. Teina și cofeina sunt amândouă substanțe cu rol stimulator: prima cu un efect prelungit, pe parcursul a 6-8 ore și prima eliberată rapid, pe parcursul a 2-3 ore. Teina se află în unele ceaiuri.Evitați pe parcursul după-amiezii consumul alimentelor cu substanțe excitante. Zahărul este, de asemenea, un aliment cu efecte negative: deoarece alimentele îndulcite cu zahar au rolul de a oferi organismului energie, este de preferat ca să eviți în alimentația celui mic zahărul seara.

Fără tabletă, telefon sau calculator

Ecranul pentru fiecare dintre aceste dispozitive utilizează lumina albastră. Acest tip de lumină afectează producerea de melatonină- hormon care înregistrează timpul nopții. Melatonina crește la apariția întunericul și unul dintre motivele pentru care adormim, visăm și avem un program fix de somn. De aceea, dispozitivele care emit lumină albastră cu 2-3 ore înainte de culcare întârzie producerea de melatonină și copilului tău îi va fi foarte greu să adoarmă.

O seară liniștită pentru tine și copilul tău cuprinde toate activitățile voastre preferate, liniștite și realizate cu calm. Câteva ore petrecute cu copilul tău citind, alergând sau construind un puzzle îl vor ajuta să se pregătească pentru un somn odihnitor, iar tu vei avea apoi la dispoziție timp pentru activitățile tale.