Soluții online pentru profesorii și elevii care #STAUACASA
Faptul că instituțiile de învățământ sunt închise, nu înseamnă că procesul de predare și învățare ia o pauză. Trebuie să ne adaptăm la perioada pe care o traversăm și să găsim soluții pentru ca procesul educațional să continue.
Tehnologia este cea care ne ajută să rămânem împreună în aceste momente în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră stând acasă și respectând distanțarea socială.

Compania Google pune la dispoziție „Teach from Home”, un hub cu aplicații și instrumente online pentru a ajuta educatorii și profesorii să continue procesul de predare în timpul crizei provocate de Coronavirus.
Astfel, predarea se poate muta online, fără bătaie de cap, iar cu aplicațiile de la Google, cadrele didactice și elevii pot interacționa ca într-o sală de clasă clasică, putând să ofere feedback în timp real. Profesorii și elevii au nevoie de câte un dispozitiv conectat la internet: calculator, tabletă sau telefon, dotate cu microfon sau webcam.
Multe dintre aplicații permit dictarea în limba română, așa că temele pot fi rezolvate chiar mai repede. Resursele folosite pentru predare de un cadru didactic pot fi distribuite rapid atât elevilor, cât și altor cadre didactice. Multe dintre aplicații pot fi utilizate și de persoanele cu deficiențe de vedere sau auditive. Mai multe detalii, aici.
Iată câteva dintre aceste instrumente pentru predarea online:
Google Chrome este browser-ul de internet oferit gratuit care este compatibil cu toate aplicațiile din programul „Teach from Home”, iar cu ajutorul său puteți folosi toate soluțiile online pentru predarea de la distanță. Acesta permite și traducerea paginilor web în limba română. Dacă nu aveți deja un cont Google, vă puteți crea unul aici, pentru a începe să utilizați imediat aplicațiile pentru predare la distanță.
Google Hangouts ajută profesorii să țină legătura cu elevii sau studenții în timp real prin mesaje text sau video, având posibilitatea de a iniția conferințe video sau de a da distribui prezentări, fotografii, clipuri video sau alte fișiere. Aflați detalii, aici.
Livestream vă ajută să transmiteți live lecțiile sau cursurile. În acest caz, aplicația economisește lățimea de bandă a transmisiunii, pentru ca atât profesorii, cât și elevii care au conexiuni de internet mai slabe să poată viziona cursurile. Mai mult, puteți să creați în calendarul Google programări ale cursurilor transmise live și să invitați anumite clase să le vizioneze. Profesorii pot stabili dacă elevii pot interacționa sau nu în cadrul acestor lecții live. Totodată, acestea pot fi înregistrare de profesorii care le țin și pot fi urmărite ulterior de elevi.
Hangouts Meet este componenta Google Hangouts care vă ajută să vă mențineți organizată activitatea, putând să creați camere separate pentru elevi sau studenți, asemănătoare sălilor de clasă în care predați.
Google Docs este soluția online pentru a crea documente text, tabele sau prezentări. Aceste documente permit editarea în echipă, adăugarea de comentarii și păstrează un istoric al modificărilor. Astfel, profesorii pot folosi Google Docs pentru a oferi chiar feedback instantaneu, în timp ce elevii lucrează. Mai mult, în funcție de dotarea pe care o care dispozitivul folosit, laptop, tabletă sau telefon, Google Docs permite transformarea vorbirii în text. Așadar, atât profesorii, cât și elevii sau studenții, pot completa mai rapid documente sau teste.
Google Drive este locul în care pot fi uploadate, create și stocate toate materialele didactice de care aveți nevoie pentru a face mai atractive lecțiile predate la distanță. Astfel, profesorii nu veți fi nevoiți să folosiți propriul spațiu de stocare din dispozitivele pe care le folosiți. În Google Drive pot fi uploadate toate tipurile de fișiere: text, imagine sau video, iar acestea pot fi distribuite elevilor sau altor cadre didactice.
Aplicația Q&A ajută profesorii să creeze și să folosească prezentări interactive pentru elevi și studenți. Folosind Q&A, profesorii pot primi întrebări în timp real în legătură cu materialele prezentate sau pot supune la vot anumite subiecte. Aflați cum puteți folosi optim Q&A, aici.
Google Classroom este o aplicație cu care profesorii pot să creeze și să organizeze rapid lecții, cursuri sau teme și să ofere eficient feedback pentru acestea. Cu această aplicație, elevii și studenții pot să-și facă online temele în Google Drive, să le predea, precum și să comunice direct cu profesorii și cu colegii în legătură cu temele rezolvate. Aveți posibilitatea de a trimite notificări părinților, pentru a oferi rezumate periodice.
Jamboard vă permite să lucrați pe o tablă virtuală, pentru a face demonstrații elevilor. Aceștia pot fi invitați să colaboreze în cadrul lecțiilor pe care le scrieți pe tabla virtuală. Aflați cum utilizați Jamboard, aici.
Google Sites permite profesorilor să creeze ușor și rapid site-uri web pentru clasele în cadre predau la distanță. Aceste site-uri pot să conțină informații, formulare, lecții sau cursuri în format text sau video sau orice alt suport necesar. Aflați cum utilizați Google Sites, aici.
Google Forms vă ajută să creați formulare personalizate pentru sondaje și chestionare pe care să le transmiteți elevilor dumneavoastră. Tot cu Google Forms puteți să creați teste online pentru clasele virtuale în care predați la distanță. În câteva clipe puteți să creați un formular personalizați în care să adăugați întrebările pentru evaluările pe care vreți să le completeze elevii. Află mai multe despre Google Forms, aici.
Mai multe clipuri video și tutoriale despre soluțiile educaționale de la Google vedeți aici.
Dacă pentru profesori, elevi și studenți există soluții pentru predarea de la distanță, pentru preșcolari există resurse educative în limba română care să-i ajute să continue procesul de învățare. Acestea pot folosite de educatori pentru a-i sprijini în procesul de predare pentru copiii preșcolari.
Kidsopia a dezvoltat o serie de aplicații și jocuri educative pornind de la studiul UNICEF: „Repere Fundamentale pentru Învățarea Timpurie a Copilului de la Naștere până la 7 ani” (RFIDT), care au rolul de a-i ajuta pe cei mici să învețe în fiecare zi lucruri noi din domenii diverse, într-o manieră relaxantă, jucăușă și inteligentă.
Pentru că trecem printr-o situație deosebită, Kidsopia oferă tuturor preșcolarilor care #STAUACASA deblocarea gratuită a tuturor nivelurilor aplicațiilor și jocurilor educative, până la finalul lunii copiilor.
Vedeți aici care sunt acestea. Le puteți instala pe telefon sau pe tabletă din Google Play pentru Android și din App Store pentru iOS. Pentru ca și alți părinți să afle despre aceste aplicații, acordați steluțe și scrieți comentarii în App Store sau Google Play. Apoi, dați share acestui articol.
Deblochează orice aplicație Kidsopia introducând codul „STAUACASA”.
Așadar, tehnologia ne ajută ca procesul educațional să poată continua chiar și în perioada în care elevii sau studenții #STAUACASA.

Sursa foto: pexels.com & teachfromhome.google
