Experimente științifice pentru vacanță

nov. 29, 2017

Vacanța de iarnă se apropie, la fel şi zilele libere. E de preferat ca mintea copiilor să fie provocată și pusă la încercare tot timpul, inclusiv în vacanță, de aceea îți propunem câteva activități amuzante.

Cum le explicăm celor mici cum apare ploaia, cum se formează norii, cum se hrănesc plantele, cum arată erupția unui vulcan, despre calitățile materialelor și substanțelor fără să intrăm în detalii științifice despre fizică, chimie sau biologie? Cu câteva experimente științifice, ușor de explicat și înțeles, realizabile cu materiale care se află deja în apropierea casei, în baie sau în bucătărie.

Vulcanul

Cel mai spectaculos și simplu de realizat este Vulcanul. Înveliți un borcan mic sau o sticlă de apă cu plastilină și hârtie, pictați cu acuarele până când arată ca un vulcan. Turnați în dispozitivul utilizat bicarbonat de sodiu și opțional, colorant alimentar, pentru un efect mai realist. Apoi, cu grijă, adăugați oțet și observați împreună erupția vulcanului. Explicația chimică este următoarea: bicarbonatul de sodiu este o sare, așa că va provoca o reacție puternică când intră în contact cu un acid slab, cum este oțetul. Cele două substanțe se vor descompune în apă, acetat de sodiu și dioxid de carbon, care deși nu sunt toxice în majoritatea cazurilor, vă sfătuim să nu inhalați. Lângă bicarbonat turnați și sare de lămâie și diferiți coloranți alimentari, pentru o erupție diferită și colorată la fiecare experiment.

Balonul plutitor

Despre sarcina electrică și magnetism putem povesti puțin având la îndemână un pai, un balon, o bucățică de lână sau chiar părul personal. Frecați un pai de materialul lânos și aduceți-l apoi deasupra unor bucățele mici de hârtie. Observați cum bucățile de hârtie se ridică împotriva gravitației pe masă și se lipesc de pai.  Deși paiul nu este un magnet, el totuși acționează ca unul, atrăgând obiecte care nu au încărcătura electrică sau magnetică. Răspunsul este electricitatea: prin fricțiune paiul se electrizează, se încarcă cu sarcina electrică. La fel va face și un balon pe care îl frecăm de păr: la îndepărtare va atrage firele de păr șau bucăți ușoare de hârtie.

Dați drumul la apă la o chiuvetă. Apropiați un balon electrizat de jetul de apă care curge și observați cum apa se va îndoi apropiindu-se de balon.

Floare în cerneală

Pentru următorul experiment aveți nevoie de o floare albă și două pahare: unul cu apă și celălalt cu un amestec de apă și cerneală. Culegi din grădinile blocului o crizantemă sălbatică albă, ferindu-vă de vecina care păzește non-stop tufele de flori sau buruieni. Tăiați pe lungime tulpina, astfel încât să puteți așeza în două pahare de apă cele două jumătăți. Așteptați două zile și observați cum coloritul petalelor se schimbă: jumătatea florii cu tulpina în apă simplă va rămâne albă, iar cealaltă jumătate va deveni albastră.

Explicația aici constă în modalitatea de hrănire a plantelor. Venele prin care plantele se hrănesc, numite capilare, transportă apa din fiecare pahar până la petale, de aceea jumătate din floare se colorează și cealaltă jumătate rămâne neschimbată.

Nori și ploaie în pahar

Norii sunt formați din vapori de apă care se ridică de la sol. În momentul în care norii strâng foarte mulți vapori, ei devin mai grei și coboară spre pământ. În apropierea solului ei intră în contact cu aerul cald care se ridică și vaporii se transformă în picături de ploaie care traversează aerului pentru a ajunge din nou pe pământ. Pentru a observa cum se formează norii, cum apare ploaia și cum își schimbă apa starea de agregare vă propunem două experimente:
Umpleți un pahar transparent cu trei sferturi apă. Umpleți restul paharului cu spumă de ras așezată în forma unui nor. Deasupra picurați cerneală. Observați distribuția picăturilor de cerneală prin nor și modul în care ele curg din nor în apă. Felul în care picătura cade prin norul de spumă de ras în paharul cu apă este foarte asemănător cu stropii de ploaie care cad aer.
Umpleți un pahar cu apă, fierbinte, de preferabil care a fiert. Așezați o farfurie transparentă pe pahar, iar pe aceasta puneți câte cuburi de gheață. Observați cum pe farfurie, în interiorul paharului, se formează picături de apă. Acestea se numesc condens. Vaporii de apă, care provin din evaporarea apei fierbinți din pahar, se ridică și intră în contact cu o suprafață rece. De aceea, ei se transformă în picături de apă care se formează în pahar, pe farfuria transparentă.

Lumea înconjurătoarea este în fiecare zi plină de surprize din care putem învăța și de fenomene fantastice, neașteptate sau de o frumusețe aparte. Pentru aceste zile în care cel mic stă acasă, înainte de a pleca la joacă în parc sau de dimineață după micul dejun, câteva experimente științifice sunt binevenite pentru a vă distra împreună și pentru a învăța în continuare câte ceva.