Transformă-ți băiatul într-un bărbat de care să fii mândră

Mamele de băieți sunt o „specie” aparte. O mamă de băiat trebuie să crească un copil într-o lume în care băieții sunt ridiculizați dacă plâng și sunt învățați să dea și ei, dacă se ajunge la un conflict.

Potrivit psihologilor, modul în care un bărbat se comportă cu iubita sau cu soția sa are o legătură strânsă cu modul în care acesta a fost educat de mama sa și de atașamentul mamă-băiat. Iar băieții crescuți cu căldură, empatie și apropiati de mamă sunt mult mai stabili emoțional mai târziu, în viață.

Cu toate astea, există și cazuri în care mamele aleg să-și învețe băieții că nu trebuie să plângă, pentru vor părea slabi în ochii celor din jur sau că femeile ar trebui puse la punct, ca să nu îi domine. Pentru o mamă, creșterea unui băiat este o ocazie de a clădi un caracter puternic, care să poată face alegerile corecte în viață, apt să-și exprime sentimentele și care să lupte pentru principii şi valori. Desigur, tații vor sădi suficient în ei acel „Lasă, că noi suntem bărbați!”.

Așadar, ce ai de făcut pentru ca fiul tău să se transforme într-un bărbat de care să fii mândră?

Spune-i că e în regulă să plângă

Nu-i spune că băieții nu plâng și nu-l încuraja să lovească și el dacă e lovit. Acestea sunt clișee care afectează dezvoltarea psiho-emoțională. Băieții care nu sunt lăsați să plângă, nu vor fi în stare să își exprime în cuvinte nemulțumirile sau dorințele. Astfel, după ce devin bărbați, vor avea probleme de relaționare și pot deveni violenți.

Lasă-l să știe cât îl iubești

Învață-ți băiatul că nu este nimic rușinos în a-și arăta sentimentele față de o femeie. Învață-l să primească și să ofere iubire în aceeași măsură, chiar dacă sentimentele lui nu vor fi întotdeauna împărtășite.

Învață-l să aibă maniere

Faptul că e băiat nu înseamnă că trebuie să acorde mai puțină atenție acestor lucruri.

Învață-l să folosească tacâmurile, să aștepte până mănâncă toată lumea de la masă, să fie respectuos și să nu vorbească cu gura plină. Într-o zi, va avea întâlniri cu tot felul de oameni și îi va fi de folos.

Învață-l să fie curtenitor

Să spună „Bună ziua!”, să deschidă ușa, să știe cum să ofere o floare, acestea sunt lecții pe care un bărbat e bine să le învețe încă de mic. Altfel, nu le învață cu adevărat niciodată și va părea stângaci când va face aceste gesturi din obligație. Poți să-i explici că nu e un fraier dacă este politicos, iar bunele maniere îi vor folosi în diverse situații în viața de adult.

Încurajează-i creativitatea

Băieții sunt cu mașinile și sportul, fetele cu muzica, dansul și pictura. Sunt doar stereotipuri, spun psihologii. Ca mamă de băiat trebuie să știi că e bine să-i încurajezi creativitatea. Lasă-l să picteze cu degetele, să modeleze sau să meargă la dansuri, dacă asta îl atrage. Fiecare activitate îl modelează și îi dezvoltă abilități care îi vor fi de folos.

Lasă-l să mai și piardă

Băieții sunt competitivi și iau înfrângerile mai în tragic decât fetele. Dar e bine să-l lași din când în când să mai și piardă. Dar să nu te repezi să-i oferi un premiu de consolare. Asta îl va învăța câte ceva despre responsabilitate și urmările faptelor lui, îl va motiva, îl va face să vrea să fie mai bun și se va bucura de o victorie meritată mult mai tare data viitoare.

Învață-l să se întrebe „De ce?”

Băieții sunt predispuși spre acțiune. Sunt impulsivi, iar modul lor de a acționa este pentru rezolvarea problemei. Dar nu întotdeauna o astfel de abordare este bună. Așa că încearcă să-ți înveți băiatul încă de când este mic să se întrebe „de ce?”, să privească o situație în ansamblu și apoi să acționeze.

Lasă-l să-și murdărească hainele

E clar că se va murdări fix la 5 minute după ce l-ai schimbat sau chiar înainte să plecați din casă. Nu e nicio problemă, doar pentru asta s-au inventat mașinile de spălat. Gândește-te că este mai important pentru băiatul tău să se joace în libertate și fără constrângeri, decât să arate ca un prinț.

Oferă-i ocazia să ajute

Empatia este o lecție importantă pentru copilul tău. Încearcă să-i oferi ocazia să ajute, să se pună în pielea altora. Așa își va dezvolta inteligența emoțională, iar acest lucru îi va fi de folos în viitor în relațiile cu cei din jur. Cum faci asta? Propune-i să aleagă jucării de care s-a plictisit sau haine care i-au rămas mici. Apoi, mergeți împreună și donați-le unor copii care au nevoie de ele. Așa va învăța ce este empatia și spiritul civic.

Vorbește-i

Poți vorbi cât de mult poți despre orice subiect care îl interesează pe băiatul tău. Așa va afla cât de importantă este comunicarea. Mai târziu, asta îl va ajuta să se exprime mai ușor: la școală, cu fetele, la serviciu, cu copiii lui, cu tine. Va veni ziua în care vei aștepta să te sune fără să-i ceri asta, așa că învață-l să comunice.

Învață-l să fie independent

Poate cel mai important sprijin pe care poți să-l dai băiatului tău este acela de a-l învăța să se descurce și singur. Lasă-l să te ajute, încurajează-l când încearcă să facă lucrurile bine, indiferent dacă asta înseamnă că te ajută la gătit și împrăștie făina în toată casa. Dincolo de faptul că va ști să se descurce și singur, se va simți util.

Așadar, să fii mamă de băiat nu e un lucru ușor. Dar, cu siguranță vei găsi puterea și modalitățile cele mai bune pentru a crește un bărbat puternic și stabil. Nu uita, până la urmă „bărbatul care tratează femeia ca pe o prinţesă a fost crescut de o regină”.

Sursă foto: pxhere.com