Copilul tău doarme suficient?
Poate părea ciudat, dar așa cum cei mici nu mănâncă orice, nu merg, nu vorbesc ca adulții imediat după ce se nasc, copiii nici nu dorm ca adulții. Somnul copiilor este diferit. În mod normal, cei mici copiii se trezesc din somn în timpul nopții, ca și adulții. Dar noi ne întoarcem pe partea cealaltă și reușim adormim imediat. Pentru copii, reluarea somnului este mai dificilă.
De ce se întâmplă asta?
Potrivit pediatrilor, un ciclu de somn la copii este mult mai scurt decât la adulți. În primele două luni de viață, durata este de aproximativ 50 de minute. În jurul vârstei de 6 luni, aceste cicluri de somn vor fi de aproximativ 70 de minute și se vor concentra în principal pe timpul nopții.
Treptat, ciclurile de somn vor fi mai lungi până vor ajunge la 90-120 minute și se vor repeta de 4-5 ori pe noapte, la fel ca în timpul somnului unui adult. Întrucât imediat după naștere nou-născuții nu știu ce este ziua și ce este noaptea, ei vor învăța aceste lucruri din interacțiunea cu părinții. Ei îi vor ajuta pe cei mici să învețe că noaptea este „timpul pentru somn” și ziua este „timpul pentru a fi treaz”.
Ce faci când copilul plânge noaptea?
Plânsul copiilor în timpul somnului sau trezirea din somn în mijlocul nopții sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă noii părinți. De multe ori, aceștia ridică copiii din pat când plâng, le oferă mâncare sau îi leagănă înainte de a-i așeza din nou în pat pentru somn. Există și situații când părinții le permit micuților să adoarmă în fața televizorului. Însă, potrivit pediatrilor, tot acest efort pe care părinții îl depun pentru a-i adormi la loc pe cei mici, în loc să amelioreze problema, constituie un element de perpetuare a ei.
Plânsul la copii în cadrul procesului de învățare a rutinei de somn nu are efecte nocive în dezvoltarea psihologică a copiilor, spun specialiștii. Asta, dacă sunt eliminate restul cauzelor legate sănătatea celui mic sau de nevoile fiziologice. Potrivit acestora, trezirea și plânsul celor mici după un ciclu de somn noaptea, reprezintă un stres mai mare pentru părinți decât pentru copii.
Ce putem face pentru ca cei mici să aibă un somn odihnitor?
Este important să păstrăm un program regulat al somnului, atât noi, cât și cei mici. Tinerii părinți ar trebui să-i încurajeze pe cei mici să adoarmă singuri, în pătuțul lor. Înainte de ora de culcare, este indicat ca părinții să interacționeze cel puțin câteva minute cu copiii și să nu lase televizorul să le fie bonă.
Potrivit psihologilor, este important să le citim copiilor înainte de culcare, fie şi câteva pagini. Şi asta pentru că lectura de seară ajută foarte mult la dezvoltarea cognitivă a copilului. Astfel, limbajul copilului se îmbunătăţeşte, iar capacitatea de memorare creşte, ceea ce face ca cel mic să poată acumula informaţii mult mai rapid. Totodată, nu este indicat ca cei mici să consume cu puțin timp înainte de ora de culcare alimente sau băuturi ce conțin cafeină, cum ar fi ciocolata sau sucurile.
De ce este somnul atât de important pentru cei mici?
Deși somnul a fost mult timp considerat o stare pasivă, în prezent știm că acesta este un proces dinamic și că în timpul somnului creierul este activ. În timp ce micuții dorm, în corpul se secretă hormoni de creștere sau prolactină, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. Totodată, crește producția de proteine fără de care nu e posibilă creșterea și dezvoltarea armonioasă și are loc reglarea temperaturii. Potrivit medicilor, copiii pot două stări de somn:
Somnul fără mișcări oculare (NREM/fără vise). În aceasta stare, se refac resursele de energie, țesuturile cresc sau se repară și se secretă hormonii de creștere.
Somnul cu mișcări oculare rapide (REM/cu vise). Activitatea creierului este destul de intensă. Apar visele, în timpul cărora pulsul și bătăile inimii devin neregulate.
Somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune și are un rol important în reglarea memoriei, a stărilor emoționale și a comportamentelor sociale.
Care este durata de somn optimă pentru cei mici?
Este important ca părinții să se asigure că cei mici dorm suficient și bine. Calitatea somnului la copii poate fi măsurata în funcție de fața zâmbitoare a a acestora, de dispoziția și energia pe care o au. Mulți dintre părinți nu știu cât ar trebui să dureze somnul copiilor lor. Medicii recomandă anumite perioade de timp alocate somnului în funcție de vârsta micuților:
– nou-născuți (0-3 luni): între 14 şi 17 ore pe zi;
– bebeluși (4-11 luni): între 12 şi 15 ore pe zi;
– de la 1 an la 2 ani: între 11 şi 14 ore pe zi;
– preșcolari între 3 și 5 ani: între 10 şi 13 ore pe zi;
– școlari între 6 și 13 ani: între 9 şi 11 ore pe zi;
– adolescenți între 14 – 17 ani: între 8 şi 10 ore pe zi;
– tineri adulți între 18 – 25 ani: între 7 şi 9 ore pe zi.
Copiii care dorm insuficient sunt predispuși la probleme comportamentale, dispoziție generală proastă, și este probabil să întâmpine dificultăți în a-și atinge potențialul real. Nu ezitați să faceți modificări în ceea ce privește programul de somn, dacă observați că micuții nu dorm suficient de mult sau dacă se trezesc mai mereu obosiți.
Sursă foto: pxhere.com