Cum determini copilul să mănânce fără să protesteze

Când vine vorba despre mâncare, unii dintre micuți au, de cele mai multe ori, tendința de a strâmba din nas și de a refuza să mănânce. Apare o situație care le dă bătăi de cap părinților, dar care poate fi depășită printr-o strategie potrivită.

În primul rând, medicii spun că este în instinctul copiilor să refuze mâncarea, iar părinții ar trebui să cunoască asta. Sunt mai multe motive pentru care copiii refuză să mănânce: le scade apetitul pentru anumite feluri de mâncare sau pentru anumite alimente, sunt stresați, suferă de anumite tulburări alimentare, îi dor dinții sau pur și simplu nu le este foame. Specialiștii sunt de părere că părinții trebuie să fie atenți la comportamentul micuților în legătură cu mâncarea, să comunice cu ei și să încerce să afle motivele pentru care aceștia refuză să mănânce.

O situație problematică apare în momentul în care copilul își pierde complet apetitul, iar ceea ce mănâncă este insuficient pentru ca organismul său să se dezvolte. Astfel, un control medical al micuțului este necesar. Medicul poate face un examen clinic copilului și poate observa dacă acesta suferă de tulburări alimentare.

Însă, dacă nu există o afecțiune medicală, este foarte posibil ca refuzul de a mânca să aibă cauze psihologice. Aceasta poate fi reacția copiilor la anumite situații care îi stresează. Poate să fie vorba despre întâmplări de la grădiniță sau de la școală sau chiar de situații din familie care le produc disconfort. Refuzul de a mânca poate fi și o formă de protest. Această situație apare când un adult forțează copilul să mănânce. Cei mici pot să refuze mâncarea sau anumite alimente și pentru că au văzut această practică la adulții cu care au stat la masă. De aceea, este important să mâncați împreună același fel de mâncare și să nu existe un tratament preferențial, nici pentru copii, nici pentru adulți.

Specialiștii în parenting sunt de părere că nu cantitatea de mâncare este importantă pentru un copil, ci calitatea alimentelor. Mai mult, un copil nu trebuie pedepsit, dacă nu mănâncă tot ce îi oferă adulții. Presiunea pe care o punem, uneori, asupra copilului la momentul mesei, îl poate face să simtă aversiune față de mâncare. De aceea, dialogul este cea mai bună soluție în acest caz. Poate cel mic nu poate termina toată porția pentru că a avut parte de prea multe gustări între mese. Întotdeauna există motive, iar părinții trebuie să încerce să le afle.

Sunt mai multe metode pentru a-i determina pe cei mici să mănânce: pot fi implicați în pregătirea mesei sau în alegerea unui anumit fel de mâncare. Există multe show-uri de gătit la TV sau online, care îi pot face pe cei mici curioși să încerce să gătească cel puțin o data. Tot în bucătărie sau tot la masă, puteți încerca să le prezentați copiilor alimentele ca pe ceva fantastic ce îi vor ajuta să fie mari și curajoși ca eroii lor preferați. Sau, poate fi mai interesant pentru cei mici să mănânce „leguma verde cu raze X”, în loc broccoli. De asemenea, mâncarea poate fi aranjată într-un mod haios în farfuria copilului, în forma unui personaj sau a unui peisaj. Vă puteți folosi imaginația în acest sens, să vedeți dacă cei mici acceptă această variantă.

De cele mai multe ori, copiii vor fi reticenți la alimente precum fructele sau legumele. Dacă au de ales între astfel de alimente și prăjituri sau chipsuri, sigur le vor alege pe cele din urmă. În acest caz, trucul este să poată alege între două alimente sănătoase. Potrivit specialiștilor, nu este indicat ca cei mici să poată alege între alimente sănătoase și alimente mai puțin sănătoase, nu e bine să fie obligați să mănânce și nu trebuie să le fie permis în nicio împrejurare să aleagă alimente nesănătoase.

Este bine de știut că micuții pot să refuze anumite alimente și din cauza texturii sau culorii pe care o au. De exemplu, pot să refuze să mănânce o portocală, dar să le placă sucul de portocale stoarse. Pot să refuze roșiile, dar să accepte sucul de roșii. Nu le plac legumele simple, dar în combinație cu un anumit tip de sos, le pot părea interesante. Vă puteți lua la revedere de la chipsuri și le puteți înlocui cu legume coapte, iar tartele pregătite în casă pot conține legume sau fructe proaspete. Mai mult, puteți îmbina legumele și fructele și puteți crea shake-uri pline de nutrienți și vitamine. Așadar, părinții pot testa tot felul de variante și o pot alege pe cea mai bună pentru prichindeii lor.

Poate nu avem mereu timp să le explicăm celor mici de ce anume este importantă mâncarea, ce alimente sunt importante sau cum se prepară cel mai bine mâncarea. Poate nici noi, adulții, nu avem timp suficient să ne gândim la toate acestea și le facem mecanic. Există, totuși, resurse online care să ne învețe să ne hrănim într-un mod sănătos. Este de preferat ca părinții să știe ce cantitate de mâncare este optimă pentru vârsta micuților lor, ce alimente îi ajută în dezvoltare, când și cum să mănânce. Mai mult, sunt aplicații online create special pentru copii, cu ajutorul cărora pot să învețe, jucându-se, diferite tipuri de alimente sau cum se pregătește mâncarea.

Jocurile educative create de Kidsopia: „Haplea: Fructe și Legume” și „Ucenicul Bucătar” îi ajută pe copiii cu vârsta mai mare de 2 ani să memoreze și să recunoască diverse fructe și legume, dar și să învețe să gătească folosind cele mai potrivite ingrediente. Mai multe jocuri care îi ajută pe cei mici în ceea ce privește, dezvoltarea psihică, dezvoltarea socio-emoţională, dezvoltarea literară, dezvoltarea cognitivă, abordări de învăţare, comunicarea sau dezvoltarea literară puteți descărca din AppStore și Google Play.

Sursă foto: tunaturopata.es

Haplea: Fructe și Legume

Ucenicul Bucătar