Cum să-și ferești copilul de teama de a reîncepe școala

Vacanța de iarnă este este, poate, cea mai frumoasă, chiar dacă nu este cea mai lungă. Pentru cei mici este ceva magic. Este perioada colindelor, a cadourilor, a lui Moș Crăciun, a cinelor festive al căror fel preferat este de cele mai multe ori desertul. Ei, și după atâtea minunății și după atâta distracție, revenirea la grădiniță sau la școală este un eveniment important în viața copiilor noștri. Mersul la școală poate fi plăcut pentru unii copii sau stresant pentru alții. De aceea, e important ca părinții și cadrele didactice să le fie alături celor mici, pentru a-i ajuta să se reacomodeze.

Revenirea la ritmul școlii diferă la fiecare copil în parte, iar noi, adulții, îi putem ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste această etapă. Dacă la grădiniță sau la școală, educatorii sau învățătorii pot alege să facă trecerea de la vacanță mai ușoară pentru micuți prin activități și exerciții accesibile, care să încurajeze interesul lor pentru procesul de învățare, părinții le pot vorbi copiilor despre avantajele educației, despre faptul că școala îi poate învăța lucruri noi și extraordinare despre lumea înconjurătoare. Cel mai important este ca cei mici să înțeleagă faptul că și noi am trecut și încă mai trecem prin astfel de reacomodări, că este ceva normal și că suntem alături de ei.

Dar, să fim optimiști! Până la sfârșitul vacanței de iarnă mai este puțin. În acest timp, e indicat să îi obișnuim din nou pe copii cu programul de odihnă adaptat pentru școală, după ce în timpul vacanței au beneficiat de un program mai relaxant. Desigur, renunțarea la privilegiul de a se juca mai mult sau de a adormi mai târziu nu se poate face fără proteste în casă. De aceea, o variantă este ca și părinții să adopte un program asemănător celor mici. Odihna este importantă, indiferent de vârstă.

Însă, timpul rămas din vacanța de iarnă trebuie utilizat la maximum, nu numai pentru somn. Intrați pe site-urile cu evenimente și faceți o listă cu filme sau piese de teatru potrivite vârstei copilului și mergeți să le vedeți. Mai mult, o plimbare prin parc sau la zoo, dacă vremea o permite, poate fi o idee bună. Orice ați face, este important să petreceți timp împreună cu cei mici și să comunicați.

Desigur, nu toți avem destul timp pentru a ne plimba cu cei mici în fiecare zi sau nu avem mereu cele mai bune răspunsuri pentru întrebările lor. O soluție pentru ca micuții să folosească timpul petrecut acasă într-un mod eficient și plăcut sunt produsele educaționale. Învățarea prin joacă și jocuri este cea mai bună tehnică prin care părinții sau cadrele didactice pot contribui la dezvoltarea micuților.

Acesta este scopul aplicațiilor educaționale Kidsopia. Jocurile educative: „Trenul Alfabet” și „123 Numere și oi” îi ajută pe copiii cu vârsta mai mare de 3 ani să învețe literele alfabetului și să numere de la 1 la 99. Mai multe jocuri care îi ajută pe cei mici în ceea ce privește, dezvoltarea psihică, dezvoltarea socio-emoţională, dezvoltarea literară, dezvoltarea cognitivă, abordări de învăţare, comunicarea sau dezvoltarea literară puteți descărca din AppStore și Google Play.

Trenul Alfabet

123 Numere și oi