Lăsăm copilul la bunici în vacanța de vară?

Vacanța de vară este cel mai bun prilej pentru a lăsa copiii să petreacă mai mult timp cu bunicii. Asta în cazul în care bunicii sunt pensionari și sunt dispuși să aibă grijă de nepoți pentru o perioadă de timp. Dacă există și bunici materni și paterni, puteți să-i lăsați pe cei mici o perioadă cu unii, o perioadă cu ceilalți, să „sufere” toată lumea.
Una dintre cele mai bune metode de a le arăta bunicilor că sunt importanți în creșterea nepoților este să îi lăsați să petreacă timp de calitate cu cei mici. Atâta timp cât lucrurile pe care le fac împreună nu au efecte negative asupra copiilor, aceste momente pot fi o sursă incredibilă de dragoste și căldură. Petrecând timp cu bunicii, copiii își creează legături mai profunde cu aceștia și își înrădăcinează sentimentul de familie. Mai mult, pentru noi ca părinți, puțină odihnă și concentrare pe viața de cuplu e benefică.
Se întâmplă uneori ca, după un sejur la bunici, să nu îți mai recunoști copilul. „Parcă e sălbatic”, spun unii părinți când se întoarce cel mic acasă. Asta pentru că bunicii au, de cele mai multe ori, tendința de a fi prea permisivi și își lasă nepoții să li se urce în cap. În acest caz, este bine să stabilești cu bunicii câteva reguli pe care dorești să le respecte în interacțiunea cu copilul tău. Psihologii spun că nu numai copii trebuie educați, cât și bunicii lor. De cele mai multe ori, din jenă, rușine sau de teama de a nu izbucni anumite conflicte, părinții evită să le spună bunicilor în mod clar ce așteptări au de la aceștia sau ce anume îi deranjează.
Aproape inevitabil, conflictul apare, iar bunicii se pot supăra dacă bunele lor intenții nu au fost luate în considerare. Pentru a evita astfel de situații, părinții ar trebui să le explice bunicilor încă de la început ce așteptări au de la aceștia. Tonul folosit nu trebuie să aibă tentă de vreun reproș.

Potrivit psihologilor, programul de somn al copiilor nu trebuie să difere foarte mult de cel din timpul școlii, pentru că le va fi greu celor mici să se obișnuiască din nou cu programul de școlar. Dar, este posibil ca cei mici să vrea să se joace mai mult pe tabletă în vacanță. Pot fi lăsați să butoneze mai mult timp, dar să nu exagereze. Există multe aplicații educative și jocuri interactive care îi ajută pe cei mici să învețe jucându-se sau care le spun copiilor povești magice.

E foarte important să le explicați bunicilor și ce trebuie să mănânce copiii și cât trebuie să mănânce, pentru că majoritatea își doresc să le plece nepoții rumeni în obraji și cu câteva kilograme în plus. Fiți diplomați atunci când faceți aceste recomandări și explicați-le bunicilor că știți foarte bine ce anume are nevoie copilul tău și nu este nevoie să facă experimente sau să introducă în alimentație lucruri noi.

De cele mai multe ori, nepoții le umplu golul de singurătate bunicilor, care îi transformă pe micuți în centrul universului lor. Și li se pun total la dispoziție. Ce ar trebui să stabiliți? Că regulile de acasă se respectă și în vacanta petrecută la bunici. Nu se sare peste spălatul pe dinți și nu se țipă la bunici când copilul este supărat. Mai mult, abilitățile deprinse de un copil trebuie păstrate și îmbogățite. Dacă știe să se îmbrace și să se încalțe, bunicii nu îi fac niciun serviciu nepotului dacă îl ajută, pentru că e mic.

La polul opus, sunt bunicii care abia așteaptă să vină nepoții să îi educe puțin, pentru că părinții ar fi prea permisivi. De la „nu umbla acolo, vezi că se strică, nu țipa, nu alerga”, până la închisul într-o cameră cu lectură obligatorie sau „nu ne ridicăm de la masă până nu terminăm toate cele trei feluri de mâncare”, sunt lucruri care vor face din vacanța copilului tău o amintire mai puțin plăcută. Și există riscul să nu mai vrea să meargă la bunici.

Dar, de la ce vârstă și pentru cât timp putem să lăsăm copiii la bunici?

Potrivit psihologilor, cu cât sunt mai mici, cu atât trebuie să îi lăsăm să stea mai puțin și să îi vizităm, dacă putem. După vârsta de 3 ani, copiii pot fi lăsați în vacanțe la bunici. Ideal este, mai ales dacă bunicii sunt la distanță, să petrecem puțin timp de acomodare cu copiii, înainte de a-i lăsa acolo. E bine să stabilim de la început cu ce frecvență ne vom auzi la telefon și când se vor întoarce cei mici acasă. Putem să-i lăsăm la bunici și întreaga vacanță, dacă cei mici își doresc asta. Altfel, poate să apară senzația de abandon și suferința.

De ce le place copiilor să stea cu bunicii?

Spre deosebire de părinți, bunicii au mai mult timp liber pe care pot să-l dedice celor mici. Nu îi grăbesc pe nepoți, pentru că nu trebuie să ajungă la serviciu, sunt disponibili oricând să meargă la plimbare cu cei mici, știu multe povești, unele chiar adevărate și nu sunt atât de stricți precum părinți. Prezența bunicilor în viața celor mici este foarte importantă, însă aceștia nu trebuie să sufoce copiii cu dragostea lor. Să le ofere timp, principii sănătoase și dragoste, care să contribuie la o educație corectă a celor mici.

Sursă foto: https://pxhere.com