Sunt animalele de casă recomandate copiilor?

Copiii iubesc animalele și le place să le aibă ca partener de joacă. Acestea au efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor. Îi învață să fie responsabili, să-și dezvolte abilitățile sociale și de comunicare și le arată ce înseamnă iubirea necondiționată. Mulți părinți își fac griji în ceea ce privește aducerea acasă a unui partener de joacă necuvântător pentru cei mici. Specialiștii spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm pentru sănătatea micuților în ceea ce privește contactul cu animalele de companie, dacă respectăm câteva reguli.

Poate cea mai mare teamă a părinților este ca cei mici să nu înghită un fir de păr. Potrivit literaturii medicale, firul de păr poate ajunge doar în stomac și apoi este eliminat. Părul din blana animalelor este aproape identic cu cel uman, având aceeaşi compoziţie chimică şi fiind făcut dintr-o proteină numită keratină. Aceasta nu poate fi digerată de om, iar firul de păr este eliminat pe cale naturală. Dacă animalul este deparazitat intern și extern, părul din blana sa va fi curat și sănătos.

Așadar, înainte de a adunce acasă un animal de companie, trebuie să verificăm dacă membrii familiei sunt predispuși la alergii care ar putea fi provocate de viitorul membru al familiei. Există teste medicale în acest sens. De fapt, alergia nu este la blana animalului, ci apare din cauza unei proteine prezente în saliva sau pe pielea descuamată (mătreaţa) a câinelui sau a pisicii. Așadar, trebuie verificată starea de sănătate a animăluțului. Un certificat care să indice tratamentele medicale urmate sau vaccinurile efectuate, dar și părerea unui medic veterinar vă pot ajuta să faceți o alegere în cunoștință de cauză.

După toate acestea, puteți aduce acasă noul membru al familiei, de care micuții vor fi încântați. Totuși, un animal de companie trebuie întreținut și este bine să știți că există o serie de responsabilități pentru ca acesta să fie ascultător, sănătos și vesel. În primul rând, animalele trebuie să fie hrănite, îngrijite și să aibă parte de o igienă corespunzătoare. Chiar dacă cei mici își vor asuma întreaga responsabilitate față de noii lor prieteni, nu înseamnă că trebuie să lăsăm totul în seama lor. Îi putem supraveghea și putem împărți aceste responsabilități.

Există mai multe variante de prieteni necuvântători pentru cei mici. Păsările sunt o companie plăcută, iar o alegere care implică o investiție mică o reprezintă perușii. Rozătoarele mici ca hamsterii sau porcușorii de Guinea sunt ușor de întreținut. Pisicile sunt printre preferatele copiilor. Sunt independente și au nevoie de puțină atenție. Câinii sunt cel mai des aleși de copii ca animale de companie. Totuși, trebuie să aveți în vedere că rasele cu potențial agresiv nu sunt potrivite pentru cei mici. Există mai multe variante de a alege un animal de companie. Poate fi luat din magazinele de specialitate, din crescătorii sau adoptat, dar un consult medical la veterinar este bine să fie făcut chiar de la început.

Grija pentru un animal de companie poate fi o experiență plăcută și pozitivă pentru cei mici, oferind divertisment și oportunități educaționale. Animalele de companie necesită îngrijire și atenție regulată. Întreținerea lor presupune un angajament financiar în plus, însă acestea vor fi capabile să îi învețe pe copii lecții despre autocontrol, altruism și responsabilitate. Animalele de companie au efecte terapeutice și chiar există terapii care se fac cu ajutorul acestora.

Dar, poate noi sau copiii noștri nu suntem încă pregătiți pentru a avea grijă de un animal de companie. În cazul acesta, putem să ne pregătim aflând cât mai multe informații în legătură cu animalul de companie pe care vrem să-l avem alături. Există site-uri specializate în oferirea acestor informații. Putem discuta cu prieteni care au deja animale de companie și putem testa cu ce animale sunt compatibili micuții noștri. Pentru copii există aplicații educaționale care să-i învețe lucruri interesante despre animale.

Jocurile educative: „Onomatopoeia: Vocea Animalelor” și „Curtea Animalelor” de la Kidsopia îi ajută pe copiii cu vârsta mai mare de 2 ani să învețe numele diferitelor animale, sunetele şi onomatopeele acestora, dar cei mici învaţă și conceptele de mic, mijlociu şi mare şi să ordoneze forme de acelaşi fel de la mic la mare şi vice-versa. Mai multe jocuri care îi ajută pe cei mici în ceea ce privește, dezvoltarea psihică, dezvoltarea socio-emoţională, dezvoltarea literară, dezvoltarea cognitivă, abordări de învăţare, comunicarea sau dezvoltarea literară puteți descărca din AppStore și Google Play.

Onomatopoeia: Vocea Animalelor

Curtea Animalelor